کدام نوع تلویزیون مناسب شماست؟ LCD، LED و یا OLED
کدام نوع تلویزیون مناسب شماست؟ LCD، LED و یا OLED

کدام نوع تلویزیون مناسب شماست؟ LCD، LED و یا OLED، شرکت‌های مطرح در صنعت تلویزیون، سالانه ده‌ها مدل متفاوت با امکانات مختلف را روانه‌ی بازار می‌کنند که انتخاب یک مدل مناسب از میان تمام آن‌ها، کار راحتی نخواهد بود. اکثر کاربران، خرید تلویزیون را برمبنای دو فاکتور اصلی «سایز» و «قیمت» انجام می‌دهند و فاکتورهای «دقت»، «پنل و فناوری ساخت» و غیره، در درجه‌ی دوم قرار می‌گیرند.

کدام نوع تلویزیون مناسب شماست؟

یکی از بزرگ‌ترین علامت‌سوال‌هایی که در ذهن خریداران تلویزیون وجود دارد، تفاوت انواع آن‌هاست. تفاوت تلویزیون‌های LCD با LED و OLED چیست؟ خارج از تمام ترفندهای بازاریابی که شرکت‌های سازنده با ایجاد تغییر در این اسم‌ها ایجاد می‌کنند، در حال حاضر تنها دو نوع تلویزیون در جهان تولید می‌شود: LCD و OLED.

  1. تلویزیون‌های LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED

احتمالا می‌پرسید: «پس تکلیف LEDها چیست؟»، اصطلاح «LED» به نوع تلویزیون مربوط نیست و فناوری نورپس‌زمینه‌ی آن را مشخص می‌کند. درحقیقت، غالب تلویزیون‌هایی که در بازار وجود دارند، از پنل‌های LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED استفاده می‌کنند؛ پس دو اصطلاح LED و LCD در مقابل هم قرار نمی‌گیرند. اینکه فروشنده‌ای سعی کند با بازی‌کردن با دو کلمه‌ی LCD و LED، تلویزیونی را برتر جلوه دهد یا قیمت دستگاهی را بالا ببرد، تنها یک حقه‌ی بازاریابی است. تلویزیون‌های LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED، رایج‌ترین نوع تلویزیون‌ها هستند و اغراق نکرده‌ایم اگر بگوییم که بیش از ۹۰درصد تلویزیون‌های موجود در بازار، از نوع LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED هستند.

مزیت این تلویزیون‌ها، تنوع زیاد در سایز، امکانات و قیمتشان است. این تلویزیون‌ها در مقایسه با مدل‌های OLED، قیمت کمتری دارند و حداکثر روشنایی آن‌ها هم بسیار زیاد است. در طرف دیگر، عیب اصلی این نوع تلویزیون‌ها، عمیق نبودن رنگ مشکی به دلیل نور پس‌زمینه و زوایای دید محدود است.

گفتنی است که فناوری جدیدی که اخیرا وارد دنیای تلویزیون‌های LCD شده، Quantum Dots نام دارد. در این تلویزیون‌ها، علاوه‌بر لایه‌های LCD و LED، لایه‌ی دیگری هم وجود دارد که در آن یک سری نانوکریستال قرار دارند. این نقاط، هنگامی که نور پس‌زمینه به آن‌ها برخورد کند، روشن شده و باعث افزایش روشنایی و طیف رنگ تلویزیون می‌شود. این دو مورد، جزو پیش‌نیازهای نشان‌دادن تصاویر HDR است که در ادامه درباره‌ی آن توضیح خواهیم داد.

  1. تلویزیون‌های OLED

نوع دوم تلویزیون‌ها، OLED نام دارد. در این تلویزیون‌ها که کاملا گران‌تر و برتر از تلویزیون‌های LCD هستند، به جای لایه‌های LCD و نور پس‌زمینه‌ی LED، لایه‌ا‌ی از LEDهای اورگانیک در پیکسل‌ها قرار دارد که می‌تواند به‌صورت مجزا نور تولید کند. تلویزیون‌های OLED معمولا قیمت خیلی زیادی دارند و می‌تواند حتی ۱۰ برابر، گران‌تر از تلویزیون‌های LCD باشند. مزیت اصلی این تلویزیون‌ها، کیفیت تصویر فوق‌العاده‌ی آن‌هاست. رنگ‌ها در تلویزیون‌های OLED کاملا زنده و طبیعی نشان داده می‌شوند، کنتراست تصویر و عمق رنگ مشکی فوق‌العاده است. به‌علاوه، کیفیت تصویر هم وقتی از زوایای مختلف به آن نگاه کنید، تغییری نمی‌کند.

نقطه ضعف اصلی OLEDها، همان‌طورکه گفتیم، قیمت بسیار زیادشان است؛ ولی اگر فاکتور قیمت را کنار بگذاریم، دلیلی برای خرید یک تلویزیون LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED به جای یک تلویزیون OLED وجود ندارد.

گفتنی است که به‌جز تلویزیون‌های LCD با نور پس‌زمینه‌ی LED و تلویزیون‌های OLED، نوع دیگری به نام «پلاسما» هم وجود دارند؛ ولی ازآنجایی‌که تولید این نوع تلویزیون‌ها متوقف شده، توضیحی در موردشان نمی‌دهیم.